Marka
Optima
Opis produktu
Klinicznie udowodniono, że sterole roślinne obecne w Optima Cardio obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Produkt do smarowania pieczywa.
30g to dzienna zalecana porcja Optimy Cardio Potas+.
Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie, czyli 2-4 kromek pieczywa posmarowanego margaryną Optima Cardio Potas+. Spożywanie Optimy Cardio Potas+ przez osoby zażywające lekarstwa obniżające poziom cholesterolu powinno być skonsultowane z lekarzem. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje pełnej gwarancji obniżenia ryzyka.
Składniki
woda
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)
przeciwutleniacz (mieszanina naturalnych tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego)
chlorek potasu
aromat
roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4%)
barwnik (karoteny)
oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy, kokosowy)
Zawartość tłuszczu: 60%
witaminy (A, D)
Adres producenta
Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska
Adres zwrotny
Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska
Przechowywanie
Przechowywać w lodówce w temperaturze od +4°C do +10°C.
Wartości odżywcze | /100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 2220 kJ / 540 kcal |
Tłuszcz | 60 g |
w tym kwasy tłuszczowe: | |
- nasycone (z wyłączeniem 5,4 g steroli**) | 18 g |
- jednonienasycone | 30 g |
- wielonienasycone | 12 g |
Węglowodany w tym | 0 g |
- cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Witamina A | 900 µg (113%*) |
Witamina D | 7,5 µg (150%*) |
Potas | 300 mg (15%*) |
*% referencyjnych wartości spożycia | |
100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz 2,5 g kwasu alfa-linolenowego (Omega 3). | |
**Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej. |